Josep Maria Penella Esmatges
d'Agramunt, distingit amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari.
El former Josep Maria Penella Esmatges d’Agramunt ha estat distingit amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari per part del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) en reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, com publicava ahir el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Penella ha estat distingit juntament amb 35 persones més, de les quals 19 són forners, 8 pastissers, 5 carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers, i un formatger, entre els quals hi ha el forner Joaquim Ribes Borràs de Torrefarrera i el formatger Salvador Maura Rayó de Ribera d’Urgellet.
El DARP atorga aquest Diploma a les persones artesanes alimentàries que siguin proposades per les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o amb sol·licitud de les persones interessades. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’ha lliurat més de 1.000 diplomes.
Es considera mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys, i disposen del carnet d’artesà alimentari.
Per tant, l'atorgament del Diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només podrà ser atorgat a persones a les qual se'ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l'ofici.
El reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya i a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.