Ha comptat amb el suport de l' CatSalut , mitjançant el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i el Hospital Parc Taulí de Sabadell . Es tracta del primer respirador de campanya industrialitzable preparat per donar suport als hospitals i ucis. Tant el Ministeri de Sanitat com presidència de Govern estan a l'tant d'aquesta iniciativa, desacan els promotors.
L'equip ha estat testat ja al Hospital Clínic de Barcelona i el Parc Taulí de Sabadell amb un pulmó artificial i les proves han "resultat positives". Després del resultat de les proves s'ha decidit començar la producció per al que s'han sumat a el projecte Navantia i Airbus, que al principi no formaven part de la iniciativa anunciada pel CZFB divendres passat. La gran diferència d'aquest projectes amb altres similars que es duen a terme és que es podrà realitzar una producció a gran escala . Es tracta d'un projecte de col·laboració públic privada. "Aquesta és una de les seves virtuts", ha comentat el delegat de l'Estat al CZFB, Pere Navarro. "I podran sumar-se altres iniciatives individuals que s'ha posat en marxa", ha agregat. Leitat ha dissenyat un respirador de campanya fabricat en 3D que permet posar a disposició de sistema sanitari aquest element essencial. "Esperem que la seva arribada als hospitals coincidirà amb el moment més virulent de l'epidèmia", ha explicat Navarro. Gràcies a la tecnologia 3D i les capacitats existents en l'aliança tant en disseny i tecnologia com en fabricació de prototips, s'ha pogut desenvolupar i provar la funcionalitat d'aquest primer model. S i podrà arribar a una capacitat de producció d'entre 50 i 100 unitats diàries la setmana vinent, tot i que els promotors esperen superar aquestes xifres, un cop es concretin les empreses que podran dur a terme el acoblament de les peces produïdes a les impressores 3D de els grups industrials que hi participen. producció immediata El respirador s'anomena 'Leitat 1' , i en ell s'ha simplificat a el màxim el seu disseny i components per a desenvolupar un dispositiu d'utilitat i de menor complexitat per a la seva producció i acoblament.
El disseny ha estat realitzat per l'enginyer de Leitat, Magí Galindo, i validat mèdicament pel doctor Lluís Blanch , director d'Innovació de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, expert en ventilació mecànica. La seva producció s'ha iniciat immediatament, i s'ajustaran els requeriments que puguin quedar pendents segons la Agència Estatal d'el Medicament per al model millorat (Leitat2) sobre el qual ja s'està treballant. Per a la producció es disposarà de les infraestructures de CZFB, i els equips de producció d'HP i Seat, així com el suport de la 3DIncubator i el Hub de 3D (IAM3DHUB). S i compta addicionalment amb les empreses Airbus i Navantia que s'han unit a l'aliança, que també es donarà suport a la capacitat de producció d'usuaris i comunitats de 'makers', amb l'objectiu d'aconseguir incrementar la capacitat de producció en pocs dies. diferents iniciatives La ràpida expansió de virus Covid-19 ha generant un estat de tensió inusitat en farmàcies, centres de salut i hospitals, a causa de l'escassetat de màscares i equips de protecció i respiració sanitaris.
Davant d'aquesta situació són moltes les i niciativas particulars que han sorgit des del món de la impressió 3D i altres disciplines amb idees i dissenys que puguin cobrir algunes d'aquestes necessitats. Un grup de joves enginyers de Barcelona ha impulsat una iniciativa per donar resposta a una eventual falta de respiradors d'emergència en els hospitals de tot el món amb el disseny d' un equip denominat Oxigen . El centre tecnològic public-privat Leitat, fundat el 1906, gestiona tecnologies per crear i transferir valor social, mediambiental, econòmic i industrial sostenible a les empreses i entitats, a través de la investigació i els processos tecnològics.
Col·labora amb més de 45 països en el desenvolupament de més de 215 projectes relacionats amb la biotecnologia, salut, materials avançats, química industrial, energies renovables i nous processos de producció. Autoritats europees Aquesta iniciativa industrial conjunta també s'ha fet extensiva a la Unió Europea , el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme , i la Generalitat de Catalunya . Responsables de l'CZFB han contactat amb les autoritats europees per transmetre'ls el llistat d'equips, recursos i materials de què disposen a fi de donar cobertura a qualsevol necessitat vinculada amb la impressió 3D: des personal tècnic, dissenyadors, operadors i caps de producció; fins equipament d'última tecnologia que inclou eines de programari, equips d'impressió i postprocessat de peces impreses.